Състоя се първото събитие от съвместното тристранно партньорство Volleyball Senza Confini между Волейболна Академия „Стойчев-Казийски“, Верона Волей Италия и ТСВ Хартберг Австрия.

От 27 до 30 декември 2023г. трите клуба проведоха тренировъчен лагер на отборите Мъже до 20г., в който имаха възможност да премерят сили в контролни срещи и да тренират заедно, а треньорите да обменят безценен опит в съвместни тренировки. Лагерът се проведе в град Хартберг в Австрия. Организацията на домакините беше на отлично ниво, а спортната база с две волейболни зали едната, от които с три волейболни корта, фитнес зала оборудвана с всичко необходимо на разположение само на клуба от Хартберг и възстановителен център с различни видове сауни и топли и студени басейни е предпоставка за високо ниво на подготовка, което представителните отбори мъже и жени на клуба показват в Австрийските шампионати.

Трите дни протекоха със сутрешни занимания по волейбол организирани в смесени групи по постове със специфични изисквания за различни видове ситуации от играта. Освен това бяха проведени и кондиционни тренировки с треньорите на Хартберг, които споделиха как те работят за специфични физически качества.

„За нас беше много интересно да сме едно игрище заедно с момчетата от другите отбори и да ни вдигат техните разпределители или да ни посрещат посрещачите им. Въпреки, че не сме тренирали заедно много бързо се сработихме и направихме страхотни тренировки“ Това споделиха момчетата от Верона и Хартберг.

В изиграните приятелски срещи нашите момчета се наложиха над Верона Волей и отстъпиха от Хартберг. Мачовете протекоха под много добра организация и беше истинско удоволствие за състезателите и техните треньори.

Освен в залата момчетата имаха възможност да се разходят и да разгледат забележителностите на това малко, но с богата история градче – запазените две кули от защитната стена изградена още през 3 век преди Христа, красивият замък-шато „Шлос“ построен около 1130 г. и църквата в града.

Това е първото събитие от нашето тристранно партньорство и през 2024 г. предстоят различни инициативи, които ще се провеждат в трите държави – Австрия, Италия и България. Вярваме, че това е добър стимул за състезателите ни да се учат и стараят в тренировъчния процес, за да могат да бъдат конкурентноспособни и да побеждават връстниците си от Италия и Австрия, а защо не и някой ден съвсем скоро да заиграят в някое от техните първенства редом до най-добрите волейболисти в света.